среда, 25. децембар 2013.

НАПРАВИТИ ИСКОРАК У ПРОМОЦИЈИ ИЗВАН СРПСКЕ

БАЊАЛУКА, 25. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Установе културе у Републици Српској морају тражити начин да и у наредној години направе искорак у презентацији културе Српске ван њених граница, изјавио је министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија.

 
Мутабџија је навео да су републичке установе културе, које покривају широк дијапазон дешавања, снажно оптерећене финансијским изазовима и да средства намијењена за њихове програмске активности од 800.000 КМ нису била довољна.

"Дубоко смо свјесни да постављамо нове захтјеве пред ове установе, а исто тако свјесни смо да су неке од њих направиле искорак у правом смјеру и изашле ван граница Републике Српске", рекао је Мутабџија, након пријема за представнике републичких установа културе и образовања.

Он је подсјетио да је у овој години извршен поврат надлежности у домену библиотечко-информационог система /КОБИС/, чиме су народне и универзитетска библиотека и осам библиотека на јавним универзитетима сада увезане и створене су претпоставке за цјеловит систем.

"Дјечије позориште је направило велики искорак гостовањем у Русији и са четири премијере на домаћој сцени, а слично можемо рећи и за Архив и неке друге институције", рекао је Мутабџија.

Он је истакао да је образовни систем Републике Српске веома комплексан, али да је Министарство показало да је он снажан, одговоран и кохерентан у свим сегментима и да је омогућило његово правилно функционисање.

"Година на измаку била је веома изазовна, у многим ситуацијама дјеловали смо посљедично, што је с једне стране резултат слабости у систему образовања, а са друге низа спољних фактора", рекао је Мутабџија.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић сматра да култура у Српској може бити, како је рекао, једина перјаница и једини дипломатско-културни производ који Српска може да извезе.

"У сваком случају можемо бити понос друштва у којем живимо, јер смо далеко изнад вриједности и квалитета које друштво пружа нама", рекао је Новаковић.

Директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић истакла је да се ова установа може похвалити да је у овој години направила велике послове у музејској дјелатности у финансијски најтежој години.

Она је прецизирала да је ова установа једина из БиХ аплицирала за репрезентативну листу Унескове нематеријалне културне баштине са "Змијањским везом" и једина из БиХ учествовала на изложби "Замишљајући Балкан" на којој је било 11 земаља југоисточне Европе.

"Низ манифестација, ауторске изложбе `Кошуља`, `Град од седефа и жељеза`, те наставак европског пројекта `Кембриџ` велики су послови за које можемо рећи да су велики искорак", навела је Пувачићева.

Она је за наредну годину као доминантан најавила програм обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата и изразила задовољство што ће Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са ресорним министарством Србије успоставити контакт како би се направила што боља манифестација.

"За грађанство најављујем отварање мале школе грнчарства, а етномузиколог припрема велики пријекат `Владо Милошевић европски етномузиколог", рекла је Пувачићева и најавила припрему етно-буквара, те "Ноћ музеја" са националном кухињом.

Према њеним ријечима, Музеј је и учесник свесловенског форума на Унесковој изложби у оквиру које су са Хрватском размијенили три изложбе.

Предсједник Уније студената Републике Српске Предраг Говедарица рекао је да је у овој години посвећено више пажње студентском стандарду и изразио очекивање да ће у наредној години доћи до рјешења проблема у тој области, као и добијање средстава за студентске пројекте.

"Имамо помак у изградњи студентских домова на Палама, али још ништа није урађено у погледу четвртог павиљона у Бањалуци. Надамо се и брзом завршетку студентског дома у Фочи, а морамо посветити пажњу смјештајним капацитетима у Лукавици и Требињу", рекао је Говедарица.

Нема коментара:

Постави коментар