четвртак, 4. април 2013.

Aкаши ће довести у питање “удружени злочиначки подухват”

04.04.2013  Вести

Aкаши ће довести у питање “удружени злочиначки подухват” 
Хаг - Свједочење бившег специјалног изасланика генералног секретара УН за БиХ Јасушија Акашија пред Хашким трибуналом могло би да зада озбиљан ударац настојању тужилаштва да докаже умијешаност Радована Караџића у наводни “удружени злочиначки подухват”, преносе агенције.
Састанак Слободана Милошевића, Јасушија Акашија и Ратка Младића у Београду 16. јула 1995. године, за који многи тврде да је један од кључних доказа тужилаштва о “удруженом злочиначком подухвату” Срба везаном за Сребреницу, одиграо се без знања тадашњег предсједника Српске, а у скривање те чињенице биле су укључене чак и УН.
“Вести” преносе да је то једна од Акашијевих тврдњи коју ће изнијети 24. априла као свједок одбране Радована Караџића.
Акаши ће суду понудити двије тајне депеше сједишту УН у Њујорку, које је упутио 17. и 18. јула 1995. године, и то послије састанка које је 16. јула имао са Милошевићем и Младићем.
У другој шифрованој депеши изнио је запажање да је, с обзиром на високу осјетљивост присуства генерала Младића на састанку у Београду, заједно договорено да се та чињеница не помиње у јавности.
- Схватио сам да је присуство генерала Младића било веома осјетљива тема пошто је он требало да буде под командом др. Караџића, који, очигледно, није био обавјештен о том састанку - истиче Јакаши и наводи да је раније примијетио како војни команданти често оспоравају челнике Републике Српске.
Говорећи о догађајима у Сребреници, Акаши признаје да су муслимани често користили заштићене зоне као мјеста у којима би се трупе Армије БиХ одмарале, обучавале или организовале нападе на српске снаге.
Акаши ће говорити и о истрази убиства двије српске дјевојчице од 9 и 11 година, 12. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица.
- У разговору са Алијом Изетбеговићем он ми је рекао да је то била реакција муслимана на претходно гранатирање Сарајева од “пијаних српских војника који су у брдима славили нечије вјенчање” - свједочи Акаши.
Говорећи о Сарајеву, бивши специјални изасланик генералног секретара УН за БиХ признаје да су команданти UNPROFOR-а, генерали Брикмон и Мекензи, знали да муслиманска војска врши артиљеријске нападе из топова, минобацача и тенкова постављених у близини болница, школа и објеката УН.
- Чинећи то, они су провоцирали контранападе Срба по овим објектима како би изазвали реакцију свјетских медија и у томе су и успјели - каже Акаши у свом исказу.
Он је најавио да ће говорити и о тајном наоружавању муслимана током ембарга на увоз оружја преко аеродрома Тузла.
Слијетања авиона у зони стриктне забране летова педантно су евидентирали посматрачи UNPROFOR-а.
Акаши у исказу наводи да није било могуће утврдити одакле је стигла граната испаљена на пијацу Маркале почетком 1994. године (тзв. Маркале 1).
- На основу истраге коју је по мом наређењу провео генерал Мишел Гаутер то се није могло установити. Сљедећег дана је Караџић безрезервно прихватио истрагу УН, али су је Алија Изетбеговић и Харис Силајџић одлучно одбили - наводи Акаши.

Нема коментара:

Постави коментар