недеља, 18. новембар 2018.

ПУЊЕНЕ СУВЕ ПАПРИKЕ

Рецепт Сарајлије научен у кухињи Нишлијке.

По неком оргиналном старом рецепту са југа Србије то се ради ОВАКО.
Међутим, поента је у набавци сувих паприка.
Пошто је субота пијачни дан у Нишу, неопходно је баш тај дан отићи на "тврђавсју" пијацу, да се пронађу адекватне суве паприје са петељком по повољној цијени.
Уз суве паприке, купите и остало потребно за пуњење истих. Састојке свако може изабрати по својој жељи. 
Користио сам зелен, маст, мљевену  јунтину, црни лук, чукану паприку, со и зачине.
Кад гледате како то Нишлика припрема изгледа једноставно, да не кажемо, "просро ко пасуљ".
Међутим, није нимало једноставно очистити паприке од петељки, а да не попуцају. Цака је у врелој води и стрпљењу код вађења петељки.
Кад се то успојешно заврши, онда се паприке лагано натакну на прст или два да се рашире. Овдје је потребно бити њежан, не запињите ко сивоње суве паприке имају дно.
Следеће је да припремљеном смијесом за пуњење пажљиво папуните паприме.
Пуни се колико може стати. Напуњене паприке затвори колутовима кромпира, мркве, целера...
Поређати у шерпу, прелиту врелом машћу, залиту водом и кувату на тихој ватру, док не буду готове.
Појели су све и шерпу су омазали, то указује да су наше успјеле.



Нема коментара:

Постави коментар