субота, 24. новембар 2018.

ПРАВОСЛАВНО ЈЕДИНСТВО И НОВИ ОДНОСИ ИЗМЕЂУ ЦАРИГРАДА И МОСКВЕ

Петак, 23. новембар, Нишки културни центар, био је место два врло занимљива догађаја.
Од 18.00 часова концерта младих таленaта полазника Школе певања Снежане Спасић.
Дивно је било слушати ту предивну омладину која има жељу да искористи свој дар ради очувања богате традиције Ниша и Србије.

Од 19.00 часова у сали поред у организацији Културног клуба "Црњански" и Дружине Светог краља Милутина из Ниша одржано је предавање проф.др Зорана Чворовића на тему "Православно јединство и нови односи Цариграда и Москве".

Најзанимљивији детаљи тог предавања су да је тзв. " Критски свеправославни сабор" обезбеђиван од стране агената ФБА-ја и финансиран новцем из Америке.
Према професору Чворовићу свих седам досад одржаних Сабора било је због догмстских питања, тј. суштинских разлика у животу Православне цркве.

Аудио снимак предавања послушајте ОВДЕ.
Он сматра да је Цариградска патријаршија у некој врсти застрањености у "источни папизам", из разлога што Царигрсдски Патријарх, одлуке о суштинским питањима живота Православне цркве доноси самостално, попут римског папе.
Посљедња одлука о давању аутокефалности Украсинској правослсвној цркви само говори у прилог томе.
За неупућене само " мајка црква" може дати аутолефалност Укрсинској цркви, а то је Руска прсвославна црква.
Позивање Цариградске патријаршије да је у седамнестом веку дала самосталност Украинској православној цркви, у време када је Русија била у врло тешком положају, најбоље говори о самој Цариградској патријаршији. Као и даља историска дешавања кад се Русија опоравила те је тадашња територија Украинске православне цркве поново враћења упод јуриздикцију Руске православне цркве, што је Цариградска патријаршија тада беспоговорно прихватила.
Такође, проф Чворовић је нагласио да по канонима свака одлука која је старија од једног просечног животног века, а у то време то је било између 30 и 40 година, остаје трајна, што значи да је Руска православна црква, мајка Украинске православне цркве и да јој само она може дати самосталност.
Занимљива је да Цариградска патријаршија  у неким ранијим историским раздобљинма у прошлом веку дала самосталност и Пољској, Финској и још неким другим православним црквама те да су на тај начин и цариградски Патријарси почели да имају живу цркву, тј паству. То им је циљ и са Украином.
Мада по професору Чворовићу, што се тиче Украине, она је изнуђен потез пошто није успио критски сабор, који је финансиран од стране САД-а, а чије су одлуке требало да умногоме оправдају свакодневне животне девијантности које пропагира глобализам.
Професор Чворовић је убеђен да је изненадни долазак председника Русије Путина на Свети Гору у време одржавања "критског сабора" утицао да исти не буде свеправославни и да његове одлуке не буду обавезујуће.
Такође, његова недавна посета Кијевско пешчарској лаври, према професору Чворовићу говори у прилог томе да ће политика бити умешана и у решавање питања црквених односа унутар Укарине.
Као битну констатацију напоменуо је да су од осамдесет и три Епископа Украинске православне цркве Московске патријаршије, само тројица отишли код предсједника Порошенка на договор о успостављању с Укараинске правосдлавне цркве, и да су Епоскопи из западног дела Украине.
Професори Бојовић и Чворовић после предавања
Свешенство и монаштво та три Епископа наводно је већ позвало своје Епископе да се изјасне о остајању у саборности са  Украинском православном цеквом Московском патријаршијом.
Одлично предавање које је присутним много разјаснило однос између Цариградске и Мосовске патријаршије.
Релативно мали број присутних је једина негатовност овог дивног предавања.

Део издања Културног центра "Црњански"





Нема коментара:

Постави коментар