четвртак, 21. јун 2018.

ШЕТЊА КРОЗ АНТИЧКИ НИШ

Поједини чланови нaше неформалне групе имали су привилегију да обиђу подручије Античког насеље "Медијана" уз стручну консултацију архолога, Весне Црноглавац, вишег кустоса Народног музеја у Нишу, као и Нишку тврђаву у пратњи Тонија Чешкова, дипломираног археолога-конзерватора из Заводу за заштиту споменика културе Ниш.


Било је око трудесетак заинтересованих.

Премало за оволики град и за све оно што ниш крије од наших очију везано за своју античку историју.

Античко насеље "Медијана"


Од госпође Црноглавац, присутни су као основне информације сазнали да се ове године очекује наставак радова на завршетку покривне конструкције изнад локалитета Археолошког парка Медијана. Такође, да је Парк, ренутно грађевинска зона и да е само из тих разлога повремено отвара.

Што се тиче, античког периода због ког је и организована ова шетња, стручно је присутнима дочаран изглед и функција античког љетниковца који се налазио на том простору, са конплетним системом функционисања.

Сазнали су присутни и о систему санадбјевања, водиом тог љетниковца из водоторња (саграђеног у античко доба), на падини Влашког брда, у кругу некадашње ЕИ Ниш, а који је порушен 80-тих година прошлог вијека.

Какав је то губитак за историско наслијеђе и туристичку понуди Ниша.

Посјетиоци су могли да уђу и погледају и просторију, како је објаснола васна Црноглавац, за разоноду и уживање са фонтаном, у којој су се опуштали тадашњи владари и њихови гости.  


Наставак обиласка био је у Нишкој тврђави, одабрани су могли да се превезу такисима од "Медијане", остали у својој режији, као што је било и предвиђено условима организатора, али је вриједило.

Антички Ниш, који се према неким подацима простирао на десној обали Нишаве, доста је добро очуван на простору Нишке твђаве, дубоко под земљом.
Оно што видимо, зидине су из турског периода.

Антика је испод, али њу није затрпала ерозија, нити природа већ кметови по заповјести турских господара.
Пошто су антички остаци негде послије седам метара испод површине земље, само се може предпоставити колка се земње морало довући да би се све то покрило и довело у данашњи изглед.

Археолошка истраживања која је између осталих, вршио наш стручни водич Тони Чешков, вршена су на појединим локалитетима Тврђаве.

На овом локалитету испод некадашње љетње баште кафане "Авала" предпоставља се да се налазио Антички храм посвећен богу сунца "Зевсу". 


Подземне просторије чији се улаз може видјети на фотографији у турско вријеме служио је за чување барута, до 1949. године  пошто је тврђава била војни објекат вјероватно за сладиштење муниције, а у вријеме "Авале" да се у њему хлади пиће.
Сада је простор под заштитом Завода за заштиту споменика културе Ниш, али би о њему требало да се брине што се тиче сређивања и изгледа (чишћењ, кошење, погкресивање) ЈКП
"Медијана", али то не чине па простор изгледа више него запуштен. 
Ружна слика за многе туристе који долазе у Ниш, коју могу понијети, о нашој небризи о историском и туристичком богатству које имамо.

Тони је неисцрпан извор података везаних за антички Ниш, поготово о ономе што је уништено изградњом подземног пролаза или некад "Јагодин мале", када је на простору некадашњег винограда почело да се гради насеље.
Било је приче и о некрополама у кругу и околини, данашње фабрике "Бенетон", због којих нису никад проширени капацитети те фабрике, како је наводно уговором о ивестицији било планирано.

Обилазак Нишке тврђаве, завршен је на њеној сјеверној страни, на локалитету који је откопаван 90-тих прошлог вијека, а за који се предпоставља да је дио велике царске палате која се налазила на том простору. 
Према техничким факултетима, на основу геолошких мјерењима која су вршена, предпоставља се да се налазио антички хиподром. 
Сличан распоред пронађен је и на археолошком налазишту код Сремске Митровице.

Тони, који је поријеклом Далматинац, рођењем Јагодинац и душом Нишлија, открио нам је податак да су на локалитетима у Тврђави, као и некрополама на подручију Јагодин Мале пронађени врло вриједни остаци античких мозаика, накита и одјевних детаља из античког периода, који се могу погледати у сталној поставци Археолошке сале Ниш.

Послије ове шетње, Ниш се мора посматрати другачијим очима, због сазнања колико је и зашто антички период толико дубоко сакривен под земљом.
Такође, звог сазнања зашто је тешко пронаћи нешто из периода историје старих Словена и колико су историје уништили Турци, да би саградили изглед данашње Нишке тврђаве, али и комунисти послије ослобођења, док тај простор није стављен под заштиту државе.

Нажалос, политичари још увијек не могу да схвате историски и туристички значај Тврђаве и неодговорно се односе према том историском благу сматра Тони.


Нема коментара:

Постави коментар