субота, 30. јун 2018.

МАНАСТИР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СИЋЕВУ

Нишка Бања, као градска општина, града Ниша, лечилиште и туристичка дестинација има много својих скривених бисера.

Свима је позната Сићевачка клисура. На падимама исте и обаламе реке Нишаве, сместило се и село Сићево, познато по некадашњем подруму вина.

Сада нећемо о Сићеву и подруму вина.

Подрум вина у Сићеву, који је ван функције у овој причи само је орентир.

Од подрума који је на магистралном путу Ниш-Пирот, одваја се лево скретање уским некатегорисаним путем за викенд насеље. На првој раскрсници од скретања право се иде према мини хидро електрани старој преко века, а која је још у функцији.

Нас интерсује скретање лево и пут који води према викенд насељу. Нишава се прелази преко метално дрвеног моста, а канал који служи за довод воде до хидроелектране преко бетонског и онда се из један успон долази до викенд насења. Након успона има релативно кратка равна дионица и оштро скретање у лево са поновним успоном.

Након тог другог упона долази се до бисера на падинама Сићевачке клисуре Манастира Пресвете Богородице.

 У Манастиру похрањена је чудотворна икона Пресвете Богродице, коју су са собом у Србију после октобарске револуције донели руски монаси.


Пролазећи кроз капију улазите у други свет, мира, спокоја и уравнотеженисти. Манастирска црква је дограђивана и то се види са спољашне стране, тек када се уће у Цркву, види се временска линија између савременог које је у духу традиоционалног и оног старог које је вероватно било доста напредније у односу на време када је настајало, па се те две временске различитости савршено употпуњују.

Мир влада на сваком кораку.

Иза Цркве према Конаку налази се извор са водом, која помаже верујућима.

Црква је обновљена 1927. године




Мати Марина, игуманија манастира, све дочекуке са стрпљењем и радошћу, али уз релативну дистанцу, и очување  молитвеног мира.

Шетња од бившег Винског  подрума у Сићеву, до Манастира можда и јесте релативно напорна, али поглед којии се пружа на десне падоине Сићевачке клисуре вреди труда.

Ми ће мо сигурно ићи поново, а то најтоплије и вама препоручујемо.

Ми смо до Сићева користили приградске линије ЈГПП Ниш.


ЗНАЧАЈНИ ДАТУМИ У ИСТОРИЈИ МАНАСТИРА СВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СИЋЕВУ.1644 године сазидан манастир.1835 године завршава се обнова цркве и изградња манастирског конака.1893 године еснаф лончарски из Ниша подиже чесму у порти манастира.1900 године 26.фебруара, у манастиру Свете Богородице замонашио се Гарвило Дожић ( Патријарх српске православне цркве 1938 - 1950 ).1921 године јеромонах Порфирије Иљчински рођен у Русији примио је дужност старешине манастира.1925 године Његово Преоствештенство Епископ нишки Господин Доситеј одликовао је јеромонаха Порфирија у чин игумана.1929 године Игуман Порфирије је премештен у манастир Неупаре, а на његово место дошао је Данило Маров, такође Рус.1930 године изграђена је нова манастирска чесма.1932 године 23.септембра манастир је посетио краљ Александар 1 Карађорђевић.1934 године у манастирском конаку је уведено електрично осветљење, а у цркви инсталиран електрични полијелеј.1938 године саграђена је нова звонара са три звона.1945 године одозго, са врха Кусаче, одрони се један громадни камен и закотрљао низ стрмину, ломећи све пред собом, међутим, зауставио се на само три корака од тора где је била смештена манастирска стока.1046 године манастиру нова атеистичка власт одузима бољу половину манастирског земљишта.1968 године за настојатељицу манастира постављена је монахиња Минодора Иљичић.1977 године у манастир долази пет монахиња. Јустина Митровић, Татјана Бојковић, Ефимија и Евгенија Захарић, и Марина Митровић.1979 године завршен је нови конак и за старешину манастира постављена је Игуманија Јустина Митровић.1996 године завшена је реконструкција старог конака. Освећење обавио Епископ нишки Господин Иринеј.2003 године завршена је реконструкција манастирске чесме, летње кухиње и трпезарије.2007 године с првим пролећним данима у манастир долази монахиња Вероника Матић.2008 године завршена је и освећена нова припрата у манастирској цркви.


Место које повраћа мир и снагу Манастир Пресвете Богородице у Сићеву
Manastir Svete Bogorodice
Ulica Vladimira Miletića
18311 Sićevo
Srbija
telefon 018 614 960 iz inostranstva 00 381 18 614 960

Нема коментара:

Постави коментар