уторак, 30. јануар 2018.

Светосавље као спона руске и српске духовности"

У Народној библиотеци "Стеван Сремац" Ниш, одржано је занимљиво предавање оца Ивана Цветковића, свештеника.

Тема "Светосавље као спона руске и српске духовности".

Отац Иван присутне је  својим предавање провео кроз историју наших међусобних односа.

Нагласио је да и поред тешких историских околности духовне везе између наших сестринских Цркви, никад нису долазиле у питање и да су се на том односу градили и сви други односи.

Изнио је чињеницу, да су наши Епископу који су послије велике сеобе под Патријархом Чарнојевићем, остали без својих епископија, а иселили су се у Русију, добили су тамо своје Епископије у Руској православној цркви, као њени равноправни Епископи.

И Србија је прихватала Русе.

Занимљиво је напоменути да је група од 18 кубанских козака послије прогона од стране бољшевика дошло у Ниш.
Ту их је примио сада свети Доситеј Нишки, који им је дао азил у Нишу, до свог одласка у Загреб. Козаци су били пјевачка група у оквиру Црквено пјевачке дружине " Бранко".

Многи су се сложили да су духовне везе дубоко укорјењене и нераскидиве и да се на њима граде све везе.

У слободном дијелу предавања отац Иван изрекао је своје лично размишљање, да се нада у патријарха Иринеја и његову разборитост по питању Косова. 

Напоменуо је да је он лично рођен и одрастао на простору Косова и Метохије, али се запитао, и да се врати наша Војска на границу са Албснијом које Србе би штитила, ако се они не враћају. 
Чудно размишљање. 
Подстакнуто дневном политиком, али није наше да судимо и многи у Сарајеву и широм Федерације БиХ буд зашто продсју своју имовину, напуптајући дједовину заувијек.

За све има једно рационално објашњење притисак и присилу од стране сад већинског народа на тим просторима.

У исто вријеме говори о великом исељавању етничких Мађара из Војводине без икакве присиле и остављању могућности да те просторе у перспективи населе Срби.

Нека нам је свима од Бога просто.

Нема коментара:

Постави коментар