четвртак, 15. јануар 2015.

БРЕГА У НИШУ УЗ ОРКЕСТАР И ЗА СВАДБЕ И ЗА САХРАНЕ

Не би ми обраћали пажњу у вези концерта на Тргу краља Милана у Нишу,поводом дочека Српске нове године или Власуљице код неких других етничких група,да Брега није из Сарајева дошао у Ниш, да служи тамо некад давно војни рок.
Поглед са бине кроз око Градоначелника лично
Војничке љубави заборава немају,као што и сам изјави, провео је у Нишу предивну годину дана.
Постоји прича да је чак можда у Нишу или Лесковцу рођена идеја о називу "Бјелог дугмета",од неког Багдале,који је наводно кумовао именом Бело пуце.
Ипак Сарајево и Ниш су неисцрпна тема војничких љубави,доживљаја,сећања.
У Сарајеву се налазила Средња војна школа,а Ниш је увијек био Град са великим бројем војних лица и данас је у Нишу Команда копнене војске.
Значи повезаност је трајала деценијама.
Сигурно се јавља и код једних и код других носталгија и жеља за међусобним обиласцима и подсјећањима на нека добра времена.
Неписано је било правило да Нишлије служе бојни рок у Сарајеву и обрнуто.
Ето и Горан Бреговић је као сам каже због тих времена дошао да свира у Нишу.
Сигурно се овде дивно провео,па дете је официра.
Он је свој посао одрадио за рају онако како то раде сарајевски јарани и убјеђени смо да није дошао у Ниш да свира за новац.
Е сада Менаџер,организатори,Министри и локални Играчи,шта су се и како договорили откриће ЛАФ,вјероватно лафо(вски).
Пошто је и дете официра,ваљда му је и то био још један подстрек да свира у Нишу,који има изузетно дугу војничку традицију.Ваљда је нешто од официрске части са оца прешло на сина.
Вјерујемо да оних 8000 Нишлија било задовољно приказаним и чашћу да им Градоначелник Ниша лично пожели све најбоље у Новој Србској години.
Остало остављамо домаћинима да уреде нашој заједничкој кући. 

2 коментара:

  1. Eh da, možda je to sve ipak bilo presudno da cena njegovom angažmana u Nišu ne bude previsoka, s obzirom na nemaštinu? A možda je mogao da otsvira, zarad svih tih lepih uspomena gratis koncert, a da novac njemu namenjem bude podlejn socijalno ugroženim porodicama ili obolelima? Sve mi se čini, da bi uživanje u istom bilo mnogo veće i duže bi se pamtilo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Оља,колика је цијена његовог ангажмана и да ли се директно погађао или је то одра Ивано преко посредника није нас интересовало.
      Овдје су изнијета само запажања везана за повезаност Ниша и Сарајева,а управо то односи се на рад наше Неформалне грипе,односно о ономе што пишемо на Блогу.
      Да ли су потрошена велика средства,да ли је Бреговић поклонио концерт(верујемо као Сарајлије да јесте) откриће они који су за то заинтересовани.
      Новац је дала Влада,из којих извора питање је,цијена концерта одређена је у Београду,у Нишу су предпоставља били само извршиоци налога,како Бреговић тако и локални градски Играчи,тако да нити је он могао та средства поклонити Граду за друге намене,нити је Град та средства њему из твојих прихода исплатио.
      Да ли има средстава за обољеле,социјално угрожене?
      Ево ми покушавали управо својим активностима да повежемо Ниш и Сарајеви да би се остварила и привредна сарадња како би се то поправило.

      Избриши