четвртак, 26. јун 2014.

ТОПЛИЧКИ ГВОЗДЕНИ ПУК

Синоћ су  у Дому војске Ниш, Народна библиотека "Стеван Сремац" и Гранизон Ниш организовали промоцију књиге војног историчара и пуковника у пензији Мирка Доброчанина "Гвоздени пук" у оквиру обиљежавања стогодишњице од почетка Првог светског рата.

Нама је интересантна била промоција управо у Нишу из простог разлога јер се промовисана књига односи на српске Војнике са овог подручија,који су били припадници славног Гвозденог пука из Прокупља.

Поред тога сам аутор Мирко Добричанио је већи дио свог живота провео у Сарајеву гдје је службаовао као официр ЈНА и био организатор и оснивач првог Гусларског друштва у тадашњој СФРЈ које је организовано у Сарајеву.


Управо је и кроз ту организацију немјерљив доприниос господина Мирка Добричанина,очувању културе,традиције и обичаја Срба на подручију Сарајевско романиске регије,на чему смо му неизмјерно захвални.

Сама промоција,као и тематика књиге,још једном је показала да је јавност изузетно заинтересована за нашу славну историју и вријеме када су наши преци под водством Краља Петра првог Ослободиоца,кренули у коначно ослобађање ових подручија,од Турског царства,а потом и у наметнути рат против Хазбуршке монархихје,дајући немјерљив допринос свеукупној победи Српске војске.

Нека је вечни помен Јунацима! 

Нема коментара:

Постави коментар