четвртак, 4. јул 2013.

Култни шупљи камен у Орљани код Дољевца исцељује мистичном силом

04 јул 2013Narodne novine

Многи походе Шупљи камен у нади да ће оздравити или добити пород :: Оне који су оскрнавили ово култно место задесиле страшне несреће
Вековима већ тешко оболели и они који не могу да добију пород походе култни Шупљи камен код Орљани у дољевачкој општини. Многи тврде да им је Шупљи камен помогао, чак и тамо где званична медицина није имала успеха. Наравно, има и скептика, али оне који имају муке њихово мишљење не интересује. Штавише, из године у годину све је више људи из целе Србије којима је Шупљи камен остао једина нада у оздрављење или да добију потомство.
Шупљи камен налази се на брду Кумига, које зову и Комига и Кукумига. Брдо је наспрам средњовековног утврђења Копријан, познатијег као Курвинград. Кумига је на левој а Копријан на десној обали Јужне Мораве. Овде се сусрећу Нишка и Лесковачка котлина, које дели теснац од неколико стотина метара. Место је имало стратешки значај у прошлости, па је тако у 14. веку и подигнуто утврђење Копријан на једном обронку Селицевице. А на брду Кумига, на добричкој страни, у 11. веку саграђена је Црква Светог Јована Крститеља, више пута руинирана и обнављана. Шупљи камен је пар стотина метара ниже од цркве.
Не зна се тачно кад је народ почео да походи Шупљи камен, али према летопису орљанске Цркве Свете Петке, било је то после смрти некад надалеко поштованог монаха древног Манастира Светог Јована, од којег је остала само црква. Постојање манастира у новије време потврдили су и археолози према остацима конака и другим материјалним налазима. Монах о којем је реч повукао се из манастира у испосницу код Шупљег камена. Кад је умро, народје из поштовања почео да долази код његове испоснице да би палио свеће. Тако је сасвим случајно и открио да Шупљи камен има исцелитељске моћи.
suplji-kamen-01
Веће поштовање Шупљег камена од саме Цркве Светог Јована наљутило је после Првог светског рата неког орљанског свештеника, и он је у сарадњи са представницима среске власти ово место минирао. Али, све који су учествовали у том скрнављењу Шупљег камена убрзо су задесиле страшне личне и породичне несреће. Видевши то, мештани Орљани су поново поставили камене блокове Шупљег камена и забетонирали их.
У новије време народ који походи ово култно место провлачи се три пута испод Шупљег камена. Потом се кашичицом огребе мало од камена и то се размути са водом и попије. У знак благодарности људи на гране околног дрвећа везују мараме, марамице, чарапе и сличне мале поклоне. Највише људи је у ноћи између 6. и 7. јула, уочи Светог Јована. Нарочито је последње три године Шупљи камен посећен у огромном броју, као и црквица на брду, од како дољевачка општина организује Сабор Светог Јована Крститеља. Од 2011. године у народном обичају провлачења кроз Шупљи камен учествују и свештеници, који од очасницима на прилазу читају молитве, а после провлачења их шкропи светом водицом.

Нема коментара:

Постави коментар