субота, 1. јун 2013.

ВЛАДИКА ХРИЗОСТОМ НОВИ ЕПИСКОП ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКИ

БЕОГРАД, 1. ЈУНА /СРНА/ - Владика бихаћко-петровачки Хризостом изабран је за новог епископа зворничко-тузланског, наводи се у саопштењу Српске православне цркве /СПЦ/.

 
Свети архијерејски сабор је на данашњој сједници донио одлуку да се на упражњену катедру епископа бихаћко-петровачког именује досадашњи викарни епископ хвостански Атанасије.

Епископ захумско-херцеговачки Григорије и даље ће бити замјеник митрополита дабробосанског Николаја, наводи се у саопштењу објављеном на сајту СПЦ.

Остале епархије остале су непопуњене из важних практичних разлога, и оне и даље имају на челу администраторе.

Сабор је потврдио да администратор Епархије средњоевропске остаје Његова светост патријарх српски Иринеј, администратор епархије жичке епископ шумадијски Јован, епархије аустријско-швајцарске епископ бачки Иринеј, а за администратора епархије Јужноцентралноамеричке митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Чланови Светог Синода у новом сазиву су епископи сремски Василије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Хризостом и рашко-призренски Теодосије.

Данашњом сједницом окончан је радни дио овогодишњег засједања Сабора СПЦ, а његов рад биће молитвено крунисан саборним служењем свете литургије у Нишу на празник Светог цара Константина и царице Јелене, чиме ће бити прослављена 1700-годишњица Миланског едикта као припрема за општу прославу у октобру ове године, наводи се у саопштењу СПЦ.

Сабор СПЦ почео је 21. маја. На засједању 29. маја потврђена је одлука Синода којом је епископ зворничко-тузлански Василије /Качавенда/ коначно и трајно разријешен дужности управљања епархијом зворничко-тузланском.

Нема коментара:

Постави коментар