субота, 24. новембар 2012.

ВИШЕ ОД ХИЉАДУ ВЈЕРНИКА НА КТИТОРСКОЈ СЛАВИ

ДЕЧАНИ, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ - Више од хиљаду вјерника окупило се данас у манастиру Високи Дечани на прослави ктиторске славе Светог Стефана Дечанског.
 
Свету архијерејску литургију служили су умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије, епископ рашко-призренски Tеодосије и епископ липљански Јован.

Велика дечанска црква није могла да прими све госте који су дошли из Србије, Црне Горе, Републике Српске, што је највећи број вјерника послије 1999. године.

У манастирској порти окупили су се и мјештани Велике Хоче, Грачанице, Срби из Косовске Митровице, Косовског Поморавља и других крајева Косова и Метохије, као и расељени из многих градова.

Након литургије, вјерници су приступили причешћу, а међу њима је био и велики број дјеце, преноси КиМ радио.

Од представника српских васти у Дечанима је боравио директор Канцеларије Владе Србије за вјере Милета Радојевић, који је изразио наду да ће српски народ докле год постоји чувати своју земљу и да се никада ниједна српска власт неће одрећи Косова.

"Ово свето место опстаје кроз векове и надам се да ће ту опстати у времену које долази. Ово је једно узвишено место где сваки Србин, који једном дође, осети да није у обичном свету и да није на обичној земљи", рекао је Радојевић.

Литургији су присуствовали и представници међународних институција на Косову, шефови Унмика Фарид Зариф, Еулекса Гзавије Де Марњак, представници Грчке и Руске канцеларије у Приштини Димитрис Мосхопулос и Алексеј Шогоров, представници Америчке и других амбасада акредитованих у Приштини.

За све присутне приређен је славски ручак у конаку манастира.

Нема коментара:

Постави коментар