Василице се припремају 14. јануара, могу бити слатке или слане у зависности од обичаја, а деле се са укућанима и комшијама, како би били сложни читаве године
На Мали Божић којим 14. јануара почиње и Нова година по јулијанском календару слави се Свети Василије Велики, а на тај дан домаћице месе василице да обрадују своје укућане и прве комшије, како би цела година прошла у складу и пријатељству.
Традиционални рецепт за василицу можете погледати ОВДЕ.
Василице се традиционално припремају на дан 1. јануара по јулијанском, односно 14. јануара по грегоријанском календару. На тај дан се упокојио и архиепископ Свети Василије, називан пчелом цркве Христове, која носи мед вернима и својом жаоком боде јеретике - безбожнике.
Извор Стил.
Нема коментара:
Постави коментар