Странице

петак, 13. март 2020.

МАРТ МЈЕСЕЦ СЈЕЋАЊА ЗА САРАЈЕВСКЕ СРБЕ

Март за становнике Српског Сарајева има посебну вриједност. 
То је мјесец сјећања.

Због уведених мјера ради заштите становништва ради епидемије у дворишту Основне школе "Свети Сава" у Српском Новом Сарајеву вијенце на Споменик положили су представници Града и Општина, а планирани програм није одржан.
Битно је очувати култ сјећања и инсистирања да се починиоци свих злочина над невиним дјецом пронађу и адекватно казне.


Због корона вируса отказане су и планиране активности поводом Егзодуса сарајевских Срба
Навршава се 24-та година од када је велика већина сарајевских Срба послије потписивања мировног споразума у Дејтону одлучила да напусти своја огњишта у Сарајеву која су остала под контролом Хрвата и тадашњих муслимана.

Ове године на гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу, 16. марта, представници Града Српског Сарајева, представници општина из састава Града, као и прдставници Борачке организације, положиће вијенце на Споменик борцима Сарајевско-романиске регије.

Сви који више не живимо у завичају имамо обавезу и дужност да се сјећамо ова два датума и да их на било који начин  у оквиру својих могућност обиљежавамо.



ЕГЗОДУС ПОНОВО документарни филм

"Ово је сјећање на 1996. годину када су Срби, након потписивања Дејтонског споразума, напустили Сарајево. Отишли су из Хаџића, Илијаша, Илиџе, Вогошће и Новог Сарајева, општина које су одбранили у рату."
Сњежан Лаловић